Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε το πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους άλλους ανθρώπους. Το συστατικό της επιτυχίας μας όμως στην επικοινωνίας μας με τους ανθρώπους εκεί έξω είναι η σωστή επικοινωνία με τον εαυτό μας. Αν δε ξέρω να επικοινωνώ με εμένα πώς θα περάσω το μήνυμά μου στο συνομιλητή μου;

Η βάση της επικοινωνίας μας με τον εαυτό μας είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων μας, να γνωρίζω δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τι νιώθω, τι αισθάνομαι, ποιό είναι το συναίσθημά μου αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν πως δε νιώθουν τίποτα ή δε ξέρουν τι νιώθουν όμως σε διαβεβαιώ πως πάντα κάτι νιώθουμε απλά είμαστε αποκομμένοι τελείως από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό μας. Πώς λοιπόν θα έχω μια σωστή επικοινωνία με εμένα ή με κάποιον άλλον αν δε γνωρίζω πρωτίστως ποιό συναίσθημα με οδηγεί και πιθανότατα επηρεάζει και τις αντιδράσεις μου; Νιώθω θυμό, λύπη, ενοχές, χαρά, ενθουσιασμό, οργή; Στην αρχή ίσως μας φανεί λίγο δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα τα οποία δεν είναι μεγάλης έντασης όμως με λίγη εξάσκηση θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.

tip Σταμάτα συνειδητά μερικές φορές μέσα στη μέρα και ρώτα τον εαυτό σου ”Τι συναίσθημα έχω αυτή τη στιγμή;”. Γράψε την πρώτη απάντηση που θα σου έρθει χωρίς να τη φιλτράρεις.

Δεύτερο σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας μας με τον εαυτό μας είναι η αναγνώριση των ”θέλω” μας. Ούτε αυτό είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Γνωρίζω πως πολλοί άνθρωποι ”βασανίζονται” και ”βασανίζουν” και άλλους ανθρώπους με το ”δεν ξέρω τι θέλω πραγματικά” . Ακόμη μία κατηγορία ανθρώπων είναι εκείνοι που δεν έχουν συγκεκριμένα και ξεκάθαρα ”θέλω”. Τους πάει όπως θέλει η ζωή, δε ζουν τη ζωή. Η τρίτη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτοί που δεν παραδέχονται τα ”θέλω” τους  ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό. Ο λόγος είναι οι τεράστιοι περιορισμοί που τους έχουν δημιουργηθεί από την παιδική ηλικία έτσι ώστε μόλις ένα ”απαγορευμένο θέλω” πάει να βγει στην επιφάνεια, οι ενοχές είναι εκεί να το καταπνίξουν και να το στείλουν πίσω στο σκοτάδι. Είναι πραγματική πάλη με τον εαυτό, που καταστρέφει αυτόματα οποιονδήποτε δίαυλο επικοινωνίας πάει να δημιουργηθεί με τον εαυτό μας και τις προτιμήσεις μας. (Αυτό συμβαίνει και με κάποια αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε όπως ο θυμός, τα οποία τα βάζουμε κατευθείαν κάτω από το χαλί γιατί μας έχουν διδάξει πως είναι μη αποδεκτά και κατακριτέα).

Τρίτον, μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά με εμάς τους ίδιους όταν αναγνωρίζουμε όλες τις καλές προθέσεις που έχουμε ακόμη και πίσω από μία φαινομενικά ”άσχημη συμπεριφορά”. Ας υποθέσουμε ότι περπατάμε και ένας οδηγός παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο. Γινόμαστε λοιπόν έξω φρενών και μερικοί από εμάς ίσως τον στολίσουμε με όμορφα κοσμητικά επίθετα και επιφωνήματα. Ποιά μπορεί να είναι η καλή πρόθεση πίσω από αυτή την κατά τ’ άλλα ”απαράδεκτη” συμπεριφορά μας; Μπορεί να είναι να προστατέψουμε τον εαυτό μας ή να παλέψουμε για το δίκιο ενός ανθρώπου που μπορεί να διασχίσει το πεζοδρόμιο με αναπηρικό αμαξίδιο ή ακόμη να μεριμνήσουμε για μια μαμά με το μωρό της στο καροτσάκι που για να περάσει θα χρειαστεί να βγει στο δρόμο με τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Μόνο εσείς γνωρίζετε τη θετική σας πρόθεση. Σκάψτε και βγάλτε τη στην επιφάνεια κάθε φορά που μπορεί να μη γνωρίζετε γιατί κάνετε κάτι. Μ’ αυτόν τον τρόπο εκτός του ότι επικοινωνείτε και είστε συνδεδεμένοι 100% με τον εσωτερικό σας κόσμο, καταφέρνετε να σταματήσετε να μειώνετε τον εαυτό σας αν έχετε μία ”ανάρμοστη συμπεριφορά” , να διαχειριστείτε το συναίσθημα των ενοχών και μετέπειτα, ευκολότερα, να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Το προηγούμενο κομμάτι συνδέεται άμεσα και με τους φόβους μας. Πριν βρούμε την καλή μας πρόθεση λοιπόν, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πρώτα το φόβο που μας οδηγεί σ’ αυτή τη συμπεριφορά. Με βάση το προηγούμενο λοιπόν παράδειγμα με τον οδηγό, ποιός φόβος υπάρχει πριν την καλή μας πρόθεση; Μήπως ο φόβος του ότι θα μας χτυπήσει το αυτοκίνητο, η ανησυχία-φόβος του ”αν σε όλα τα πεζοδρόμια παρκάρουν αυτοκίνητα που θα περπατούν οι πεζοί”; Όπως εσείς μόνο γνωρίζετε την καλή σας πρόθεση, το ίδιο ισχύει και για το φόβο σας. Μόνο εσείς μπορείτε να τον αναγνωρίσετε.

Τελευταίο και σημαντικότερο σημείο στην σωστή επικοινωνία με εμάς είναι να μιλάμε σε εμάς μέσω του αυτοδιαλόγου μας με αγάπη, συμπόνια και σεβασμό. (Τι ακριβώς σημαίνει αγάπη, συμπόνια και σεβασμός προς τον εαυτό μας θα το εξηγήσουμε στο επόμενο άρθρο). Παρακολουθούμε λοιπόν τι λέει η φωνή μέσα μας, με ποιόν τρόπο μας μιλάει, τι λέξεις χρησιμοποιεί; Μήπως μας φοβίζει, μήπως μας ρίχνει φταίξιμο συνέχεια; Τι διαδραματίζεται μέσα μας; Τι παίζει η κασέτα; Μόλις ανακαλύψουμε και παρατηρήσουμε εκείνα τα μελανά σημεία όπου μιλάμε αυταρχικά, προσβλητικά ή αποθαρρυντικά στον εαυτό μας ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι πως ο αυτοδιάλογός σου, γίνεται εις βάρος σου, μετάτρεψε τον και κάνε τον να λειτουργεί υπέρ σου. Μίλα με όμορφα λόγια που περιέχουν αγάπη και συμπόνια, σεβασμό και θαυμασμό.

Οι άνθρωποι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας με μία βασική και μοναδική προϋπόθεση. Να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Και αυτό κάνεις και εσύ τώρα! Με λίγα λόγια οδηγείς τον εαυτό σου στην αυτογνωσία. 

Για να μάθεις τον εαυτό σου από όλες τις πλευρές και να δεις ποιά είναι τα πραγματικά σου θέλω αλλά και να τα στηρίξεις επικοινώνησε μαζί μας εδώ.