Η σωστή επικοινωνία είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης. Ο τρόπος που επικοινωνείς δείχνει και την ποιότητα της σχέσης μέσα στην οποία βρίσκεσαι. Τι εννοώ με αυτό; Φαντάσου μία σχέση (είτε επαγγελματική είτε φιλική είτε ερωτική ό,τι εσύ θέλεις) όπου τα μέλη της επικοινωνούν με θυμό, άσχημη φρασεολογία και φωνές και στην αντίπερα όχθη μία σχέση όπου υπάρχει σεβασμός, όμορφα λόγια, κατανόηση και συνεννόηση. Σε ποιά από τις δύο καταστάσεις βρίσκεσαι; Σε ποιά θα ήθελες να βρίσκεσαι; Ποιά είναι η ποιότητα της καθεμίας;
Σ’ αυτή τη φάση είναι εύλογο το ερώτημα που σου έχει δημιουργηθεί και δεν είναι άλλο από το ”Γίνεται να πάω από το ένα στάδιο στο άλλο; Πώς μπορώ να αποκαταστήσω την επικοινωνία στην ήδη υπάρχουσα σχέση μου;”. Φυσικά και γίνεται και ο τρόπος είναι ένας. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ. Ξαναδιάβασε την προηγούμενη φράση. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί το ”Ξεκινώντας από εσένα” έχει δύο δρόμους που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις για να μάθεις να επικοινωνείς σωστά με τους ανθρώπους γύρω σου. Ο ένας δρόμος είναι η σωστή επικοινωνία με τον εαυτό σου για το οποίο θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο και το δεύτερο κομμάτι είναι η σωστή επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους.
Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα αν με τον όρο σωστή επικοινωνία καταλαβαίνουμε και εγώ και εσύ το ίδιο πράγμα. Σωστή επικοινωνία λοιπόν είναι η αλληλεπίδραση δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων όπου ο δέκτης λαμβάνει το ίδιο ακριβώς μήνυμα που του στέλνει ο ομιλητής.
Και αυτό πώς μπορούμε να το πετύχουμε;
Όταν είμαστε ο άνθρωπος που μιλάει, ο άνθρωπος που στέλνει δηλαδή το μήνυμα χρειάζεται να λέμε ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε και όχι να προσπαθούμε με ”σπόντες” ή πλαγίως να κάνουμε τον άλλον να ”πιάσει το νόημα” γιατί μάντεψε… Δε θα το πιάσει πιθανόν. Και ποιός θα έχει νεύρα μετά;
Ένα δεύτερο κομμάτι που μπορεί να καταστρέψει την επικοινωνία ολοσχερώς είναι η αντίληψη ότι ο άλλος είναι διεθνούς φήμης μέντιουμ. ”Τι είναι αυτό τώρα που λέει;” σκέφτεσαι και δικαίως θα έλεγα. Αυτό που λέω λοιπόν είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ενώ θέλουμε διακαώς να πούμε κάτι, δε το λέμε σκεπτόμενοι ότι είναι αυτονόητο να το ξέρει ο άλλος. Θα σου πω ένα μυστικό… Δεν είναι αυτονόητο!! Που βασίζεται αυτό το σκεπτικό; Πώς είσαι σίγουρος/η ότι ο άλλος ξέρει τι έχεις στο μυαλό σου ή ότι το έχει καταλάβει αυτό που θέλεις να του πεις; Αυτό είναι καθαρά ένα δικό σου καθρέφτισμα πάνω στον άλλο άνθρωπο, τι θα καταλάβαινες δηλαδή εσύ αν ήσουν στη θέση του.
Τρίτον, θα χρειαστεί όταν ξεκινήσουμε να επικοινωνούμε με έναν άλλο άνθρωπο είτε αυτός είναι ο σύντροφός μας, είτε η γυναίκα μας είτε η μητέρα μας, να ξέρουμε τι θέλουμε να επιδιώξουμε μέσα από την επικοινωνία μας μαζί του. Θέλουμε απλά να μάθουμε νέα του, να λύσουμε μία παρεξήγηση, να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε ή μήπως να προτείνουμε κάτι; Ανάλογα με το τι θέλουμε να καταφέρουμε κάθε φορά θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε την κατάλληλη στάση, να δημιουργήσουμε την κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση και να πάμε με τέτοια ενέργεια ώστε να είμαστε σίγουροι/ες ότι θα κυριαρχήσει μέχρι το τέλος η αρχική μας πρόθεση και τίποτα δε θα μας ”βγάλει εκτός”. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν για ποιό λόγο ανοίγουμε ή συμμετέχουμε σε μία κουβέντα μας βοηθά να κρατηθούμε εστιασμένοι στον αρχικό μας σκοπό χωρίς να μας ”συνεπάρει η ροή”.
tip Ο τρόπος σου θα χρειαστεί να είναι με όρια, αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό σου και προς το συνομιλητή σου.
Τελευταίο και σημαντικότερο, φρόντισε όταν θες να εκφράσεις κάτι αυτό να μην έχει μέσα του κρίση και κριτική προς τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Πες ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι και θέλεις ΕΣΥ. Σε καμία περίπτωση , μη βομβαρδίσεις τον άλλο με ταμπέλες για τον χαρακτήρα του και υποθέσεις για το τι σκέφτεται και νιώθει εκείνος. Δε μπορείς να ξέρεις εκ των πραγμάτων τι σκέφτεται, τι νιώθει και γιατί κάνει ό,τι κάνει ένας άλλος άνθρωπος.
Εδώ θα σου παραθέσω ένα παράδειγμα σωστής και λανθασμένης επικοινωνίας.
× Φεύγεις από το σπίτι χωρίς να μου λες που πας. Είσαι αναίσθητος/η, ανεύθυνος και εγωιστής/εγωίστρια και τα κάνεις όλα αυτά για να μου χαλάς τη διάθεση.
√ Όταν φεύγεις από το σπίτι χωρίς να μου λες που πας στεναχωριέμαι και θυμώνω. Επίσης νιώθω πως δεν ενδιαφέρεσαι για εμένα και αυτό με στενοχωρεί. Θα ήθελα να μου λες που πας.
Τι γίνεται τώρα όταν είσαι ο δέκτης; Ο άνθρωπος δηλαδή που του μιλούν, που ακούει; Δώσε χώρο και χρόνο στον συνομιλητή σου να πει αυτό που ακριβώς θέλει χωρίς να τον διακόψεις ακούγοντάς τον με πραγματικό ενδιαφέρον. Αποστασιοποίησε τον εαυτό σου αν βιώνει και εκφράζει ένα έντονο συναίσθημα και μη πάρεις προσωπικά τα όσα λέει. Δεν έχουν να κάνουν με εσένα αλλά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται εκείνος/η την κατάσταση. Άκουσε ακριβώς αυτά που σου λέει χωρίς να τα ”μεταφράζεις” με άλλο τρόπο στο μυαλό σου. Εστίασε στις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποιεί και αν δεν καταλάβεις κάτι στο 100% , ξαναρώτα, ζήτα διευκρινίσεις, επανάλαβε τα λεγόμενά του. Μη πέσεις στην παγίδα να βγάλεις μόνος/η σου συμπέρασμα. Είναι ένα παιχνίδι του μυαλού σου που θα βγεις σίγουρα χαμένος/η.
Και να θυμάσαι πάντα: ”Εκφραζόμαστε με όρια σεβασμό και αγάπη προς τον εαυτό μας και τον συνομιλητή μας.
Αν όλα αυτά σου φαίνονται πολύ απλά αλλά ακόμη δυσκολεύεσαι στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.