Πρόσεχε πώς εκφράζεσαι: Βελτίωσε την επικοινωνία στις σχέσεις σου
Η επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε υγιούς και επιτυχημένης σχέσης. Ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε μπορεί να καθορίσει εάν μια συζήτηση θα εξελιχθεί θετικά ή αρνητικά. Απλές αλλαγές στις λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να φέρουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της επικοινωνίας μας.
Αλλάζοντας τις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα
Αντί να πεις «Θέλω να μιλήσουμε», δοκίμασε να πεις «Θα ήθελα να με ακούσεις». Αυτή η μικρή αλλαγή στις λέξεις που χρησιμοποιείς χωρίς να αλλάξεις το νόημα αυτού που θέλεις να εκφράσεις μπορεί να έχει σημαντική επιρροή για ένα θετικότερο αποτέλεσμα.
Συναισθηματικές αντιδράσεις και παρελθοντικές εμπειρίες
Είναι γνωστό πως κάποιες λέξεις ή φράσεις είναι συνδεδεμένες με αρνητικές παρελθοντικές εμπειρίες. Όταν χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις, μπορεί άθελά μας να προκαλέσουμε αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις στον συνομιλητή μας που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με εμάς ή την παρούσα στιγμή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τη συζήτηση σε ένα δρόμο δυσάρεστο για το ζευγάρι ή τους συνομιλητές χωρίς τις περισσότερες φορές να καταλαβαίνουμε γιατί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όσο γίνεται αυτές τις λέξεις και να προσπαθήσουμε να τις αντικαταστήσουμε με πιο ουδέτερες ή θετικές εκφράσεις.
Παραδείγματα αρνητικών και θετικών εκφράσεων
Για να κατανοήσεις καλύτερα την παραπάνω συμβουλή, σου δίνω μερικά παραδείγματα αρνητικών εκφράσεων και τις αντίστοιχες θετικές τους αντικαταστάσεις:
«Ποτέ δεν με ακούς!» – «Θα ήθελα πολύ να με ακούσεις αυτή τη φορά».
«Δεν ενδιαφέρεσαι για τίποτα που κάνω» – «Χαίρομαι όταν δείχνεις ενδιαφέρον για όσα κάνω».«Πάντα αργείς» – «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να είμαστε στην ώρα μας».
«Πάντα τα κάνεις όλα λάθος.» – «Μπορώ να σου δείξω έναν τρόπο που νομίζω ότι θα λειτουργήσει καλύτερα;»
«Δεν καταλαβαίνεις ποτέ τι λέω.» – «Ίσως δεν εκφράστηκα καλά και σε μπέρδεψα. Ας προσπαθήσω να το εξηγήσω με άλλο τρόπο.»
«Είσαι αφόρητος/η.» – «Μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω τις αντιδράσεις σου. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το πώς αισθάνεσαι και πώς σκέφτεσαι.»
«Αυτό είναι απλά γελοίο.» – «Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό πίσω από αυτό. Μπορείς να μου το εξηγήσεις καλύτερα;»
«Γιατί δεν με σκέφτεσαι ποτέ;» «Είναι σημαντικό για μένα να δείχνεις ότι με σκέφτεσαι και να νοιάζεσαι για το πώς αισθάνομαι. Μπορούμε να συζητήσουμε πώς γίνεται να το κάνουμε αυτό περισσότερο;»
«Δεν με βοηθάς ποτέ με τίποτα.» – «Θα εκτιμούσα πολύ αν μπορούσες να με βοηθήσεις με αυτό.»
«Αυτή η ιδέα σου είναι καταστροφική.» – «Έχω κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτή την ιδέα. Μπορούμε να τις συζητήσουμε;»
«Δεν σε αντέχω άλλο.» – «Έχουμε κάποιες διαφορές αυτή τη στιγμή που με δυσκολεύουν. Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτές;»
«Πάντα με κρίνεις χωρίς λόγο.» – «Νιώθω ότι με κρίνεις και αυτό με στενοχωρεί. Μπορούμε να δούμε πώς θα το αλλάξουμε αυτό;»
«Ποτέ δεν κάνεις κάτι σωστό.» – «Υπάρχουν πολλές στιγμές που κάνεις μεγάλο κόπο και νιώθω ότι υπάρχει πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για κάποια πράγματα μπορούμε να το συζητήσουμε;.»
Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε τις λέξεις μας με προσοχή και να προσπαθούμε να εκφραζόμαστε θετικά και επικοδομητικά, ενισχύοντας έτσι την ποιότητα της επικοινωνίας μας και τη σύνδεση.
Τέτοιες αλλαγές μειώνουν τη σύγκρουση και ενθαρρύνουν την καλή διάθεση στη σχέση.
Επαναπροσδιόρισε τον τρόπο έκφρασής σου
Για να βελτιώσουμε την ποιότητα της επικοινωνίας μέσα στις σχέσεις μας, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο έκφρασής μας. Η αλλαγή αυτή δεν είναι πάντα εύκολη και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία που αξίζει να ξεκινήσουμε.
Ξεκίνα τώρα τις δικές σου προσπάθειες
Όλα είναι πολύ απλά αλλά κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές από τη μια στιγμή στην άλλη. Ξεκίνα τη δική σου προσπάθεια τώρα και σε λίγο καιρό θα είσαι μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου, ενώ οι σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους θα είναι ποιοτικότερες. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί απόφαση και αφοσίωση, αλλά τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν.
Με την επιλογή στοχευμένων λέξεων και φράσεων και του επαναπροσδιορισμού του τρόπου έκφρασής μας, μπορούμε να φέρουμε ουσιαστικές βελτιώσεις στην ποιότητα των σχέσεών μας. Είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης και εξέλιξης που μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πιο υγιείς και ισχυρές δεσμεύσεις με τους γύρω μας.
Αυτό εξάλλου δε θέλουμε;
Άλεξ
Την Κυριακή θα ανακοινωθεί κάτι απίστευτο! Μείνε συντονισμένη γιατί είναι για ΟΛΟΥΣ!
Για περισσότερα βρες με στο instagram!