Δημοσιεύθηκε: 23/06/2021Κατηγορίες: Υγεία / ΕυεξίαΕτικέτες: , ,

Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν το γεγονός πως το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας.

Η ερμηνεία του πρωινού

Όπως άλλωστε φαίνεται και από την ερμηνεία του ξένου όρου breakfast (break the fast που σημαίνει διακόπτω την νηστεία), το πρωινό γεύμα έρχεται να φορτίσει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος.

Γιατί το πρωινό είναι τόσο σημαντικό τελικά;

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και το αποδεικνύει κι ένα καλό πρωινό γεύμα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη, την οποία και χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας.
Οι επιστήμονες της διατροφής τονίζουν συνεχώς την σημασία ενός καλού πρωινού και επιμένουν στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας. Το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατροφική πρόσληψη των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων.

Τι συμβαίνει όμως στην καθημερινότητα;

Είναι γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι δεν καταναλώνουν πρωινό είτε γιατί ορισμένοι υποτιμούν ή αγνοούν την αξία του, είτε γιατί η βιασύνη και το άγχος που επιβάλλει η καθημερινή ρουτίνα, εμποδίζει την αφιέρωση 5 λεπτών στην αρχή της ημέρας για τη διατροφή και κατ’ επέκταση την φροντίδα του εαυτού μας.

Τα οφέλη.

Το πρωινό όχι μόνο θα βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, αλλά επίσης θα λειτουργήσει και σαν καύσιμο για το σώμα για την παροχή ενέργειας, για καλύτερη συγκέντρωση και για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων
και των δυσκολιών της ημέρας.

Παιδιά και επιπτώσεις

Στη χώρα µας, ενώ μεγάλο ποσοστό των παιδιών πίνει µόνο ένα γάλα, το οποίο δεν είναι αρκετό, ακόμη λιγότερα παιδιά παίρνουν φρούτα ή φρέσκο χυμό φρούτων ή αυγό στο πρωινό τους. Πολλοί από του μαθητές παραλείπουν το πρωινό, αποτυγχάνοντας έτσι να πληρούν τις συνιστώμενες διαιτητικές αποζημιώσεις, δηλαδή για τις βιταμίνες Α, Β-6 και D, ασβέστιο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο. Επίσης έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε συνολικά υψηλότερα επίπεδα πείνας αργότερα μέσα στην ημέρα, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων, ιδίως εκείνων που είναι υψηλότερα σε ενεργειακή πυκνότητα. Το αυξημένο βάρος των παιδιών και η παχυσαρκία επηρεάζουν το μεταβολισμό και τα λιπίδια του αίματος (αυξημένη χοληστερόλη) κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση –
ακόμα και σε μικρή ηλικία – χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κατανάλωση πρωινού παρέχει την ενέργεια για τον εγκέφαλό και βελτιώνει τη μάθηση. Η επίδραση της στέρησης της γλυκόζης είναι αισθητή από την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ακολουθείται από διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας. Το κενό 10 με 12 ωρών μεταξύ του δείπνου και του πρωινού είναι η αιτία για τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και
όταν παραλείπεται το πρωινό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική επίδοση. Η σταδιακή πτώση των επιπέδων ινσουλίνης και της γλυκόζης θα μπορούσε να καθορίσει μια αντίδραση στο στρες, το οποίο παρεμβαίνει με διάφορες πτυχές τις γνωστικής λειτουργίας, όπως η προσοχή και η μνήμη. Τρώγοντες πρωινό τα παιδία τείνουν να έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό και να έχουν λιγότερη λαχτάρα για το φαγητό. Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, αλλά τρώνε αργότερα μπορεί να καλύπτουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις αλλά είναι δυσκολότερο να
επικεντρωθούν στη διάλεξη του καθηγητή κατά την πρωινή συνεδρίαση, επειδή είναι πεινασμένα.

Εν κατακλείδι, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Το πρωινό ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία των παιδιών και την ευημερία. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παρέχουν πρωινό για τα παιδία τους. Εάν ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία είναι ανύπαρκτος τότε θα ήταν καλό να σχεδιάζεται ένα πρωινό από το προηγούμενο βράδυ. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους , πως τα παιδιά αν βλέπουν τους ίδιους να τρώνε πρωινό, είναι πολύ πιθανότερο να το ακολουθήσουν κι αυτά.

Χριστίνα Χριστοφή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Email [email protected]
Τηλέφωνο +357 25 105707 / +357 99 074453
Facebook my Diet – Christina Christofi