Δημοσιεύθηκε: 12/02/2024Κατηγορίες: Αυτοβελτίωση, ΣχέσειςΕτικέτες: , ,

Τα όρια είναι ο τρόπος της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασής σου με τον κόσμο.
Θέτοντάς τα, κάνεις σαφές τι σου αρέσει και τι όχι, τι ανέχεσαι και τι όχι.

Τα όρια δεν είναι πάντα σταθερά τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής σου, όσο και στα πλαίσια μιας σχέσης. Συγκεκριμένα μέσα σε μία σταθερή συντροφική σχέση τα όρια μπορεί να μην  είναι πάντα ξεκάθαρα και να χρειαστεί να τα ξαναβάλεις  στο τραπέζι.  Και γιατί το λέω αυτό?
Σκέψου…οι εξωτερικές συνθήκες αλλάζουν, εσύ αλλάζεις.
Γίνεται λοιπόν η σχέση σου, ένα δυναμικό σύστημα, να παραμένει σταθερή?

Η απάντηση είναι όχι. 

Οι συγκρούσεις,  που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σε κάθε σταθερή σχέση, δεν χρειάζεται να σε τρομάζουν, είναι ένα παιχνίδι οριοθέτησης. Για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα και η σχέση σου να προχωράει οφείλεις να επικοινωνείς, να επαναδιαπραγματεύεσαι με τον σύντροφό σου και να τροποποιείς τα όρια σου όποτε και εάν το θελήσεις.

Ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια όταν ήμουν μικρή ήταν η τραμπάλα.
Φαντάσου λοιπόν ότι εσύ είσαι από τη μία πλευρά της τραμπάλας και από την άλλη είναι ο σύντροφός σου. Κάνοντας την πρώτη κίνηση για να ξεκινήσετε το παιχνίδι αρχίζεις αμέσως να θέτεις τα όρια σου δηλαδή πόσο ψηλά θες να πας, αν θες να ξεκολλήσεις τα πόδια σου από το έδαφος ή με πόση ταχύτητα θες να τιναχτείς προς τα πάνω. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά φυσικά. Βλέπεις λοιπόν πώς ανταποκρίνεστε εσύ και ο σύντροφός σου στο παιχνίδι. Από τις αντιδράσεις σας αντιλαμβάνεστε ο ένας τα όρια του άλλου και αυτόματα βλέπετε αν σέβεστε ο καθένας τα όρια του άλλου. Μπορεί ακόμα να επιτρέψετε στον εαυτό σας να τα ξεπεράσετε.

Εφόσον συμφωνήσετε το παιχνίδι αυτό συνεχίζεται για χρόνια…

– Έλλη Μπράχου, Life Coach