Δημοσιεύθηκε: 20/06/2022Κατηγορίες: ΑυτοβελτίωσηΕτικέτες: , ,

“Ο χρόνος είναι καλύτερος γιατρός”!

Μία φράση που την έχουμε ακούσει όλοι μας πάμπολλες φορές.

Από τους γονείς μας όταν είμασταν παιδιά για να μας καθησυχάσουν τις παιδικές μας ανησυχίες, από τις φίλες μας μετέπειτα για να ξεπεράσουμε τις ερωτικές μας απογοητεύσεις, από τους συντρόφους μας όταν θέλαμε στήριξη επειδή τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη δουλειά κοκ. Ισχύει όμως τελικά αυτό; Είναι ο χρόνος που τα γιατρεύει όλα; Και ναι και όχι. Ούπς!

Να ξεκαθαρίσουμε για αρχή ότι ο χρόνος δεν γιατρεύει τίποτα.

Ο χρόνος βοηθάει στο να κάνει τα πράγματα να ξεθωριάζουν και να φαίνονται μακρινά. Αυτό θέλουμε θα μου πεις τώρα. Περίμενε όμως, μη βιάζεσαι! Αυτό που θα γίνει όμως αφήνοντας ΜΟΝΟ το χρόνο να κάνει τη δουλειά και μη έχοντας εσύ ενεργητικό ρόλο στη ‘γιατρειά σου’ είναι να ξαναβρεθείς αντιμέτωπη με μια παρόμοια κατάσταση. Ή μήπως σου έχει συμβεί ήδη; Αυτό είναι τόσο δύσκολο διότι εκεί που είσαι σίγουρη πως έχει ξεπεράσει τη φάση τσουπ εμφανίζεται κάτι αντίστοιχο να σε φτάσει πάλι στο σημείο μηδέν. Και φτου κι απ’ την αρχή. Κουράστηκα! Κι εσύ το ίδιο.

Να σου πω κάτι όμως;

Μην περάσεις στο άλλο άκρο να τσακώνεσαι με το χρόνο που δεν κάνει τίποτα για να γιατρευτείς εσύ. Επίσης μη μπεις στην απογοήτευση. Αντί να σκεφτείς “αν ο χρόνος δε γιατρεύει τίποτα τότε είναι όλα μάταια”, πυροδότησε την περιέργεια σου και σκέψου “τότε πώς μπορώ να έχω ενεργητικό ρόλο και να μην τα περιμένω όλα από το χρόνο;”

Ο χρόνος όντως βοηθάει πολύ στο να γιατρευτούμε από όσες καταστάσεις μας ταλαιπωρούν όταν όμως κι εμείς κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Δίνω χρόνο στον εαυτό μου αλλά ταυτόχρονα δουλεύω για να φτάσω εκεί που θέλω.

Θα σου δώσω δύο παραδείγματα για να καταλάβεις τη διαφορά.

Πρώτο και σύνηθες μοτίβο

Γνωρίζομαι με έναν άνθρωπο, κάνω σχέση, έχω πολλά συναισθήματα για εκείνον και από εκεί που δεν το περιμένω η φάση στραβώνει και η σχέση τελειώνει.

Κλείνομαι, κλαίω, τον κατηγορώ στις φίλες μου, του στέλνω μηνύματα για να του πω ότι τον θέλω, του στέλνω μηνύματα για να του την πω, ξανακλείνομαι στον εαυτό μου, τον βρίζω από μέσα μου, το συζητάω συνέχεια με τις φίλες μου έως ότου φτάσω σε ένα σημείο που έχω εξαντλήσει το χρόνο μου και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό. Οι επόμενες σχέσεις μου μοιάζουν να κινούνται στο ίδιο μοτίβο.

Δεύτερη προοπτική

Γνωρίζομαι με έναν άνθρωπο, κάνω σχέση, έχω πολλά συναισθήματα για εκείνον και από εκεί που δεν το περιμένω η φάση στραβώνει και η σχέση τελειώνει.

Αντί λοιπόν να περάσω τον εαυτό μου από όλα τα παραπάνω και να φτάσω σε ένα σημείο που θα εξαντλήσει ο χρόνος την υπόθεση, αλλά δε θα έχω δει τίποτα μέσα μου γιατί θα κολυμπάω στα θολά νερά του συναισθήματος μου, μπορώ να δουλέψω πάνω σε αυτό. Αυτό που έχω τη δυνατότητα να κάνω, είναι να δω τι πήγε στραβά.

Παρακάτω έχω κάποιες ερωτήσεις που καλό θα ήταν να τις απαντήσεις γραπτά αν είσαι σε μια τέτοια φάση.

  • Τι λάθος έγινε;
  • Γιατί έγινε;
  • Τι συμβαίνει μέσα μου;
  • Πώς νιώθω;
  • Γιατί πιστεύω ότι έφερα στη ζωή μου αυτό τον άνθρωπο;
  • Τι είχα επενδύσει πάνω του που το έχασα όταν η σχέση μας τελείωσε;
  • Πώς μπορώ αυτό να το βρω μόνη μου και να μην επενδύω σε άλλους;
  • Τι με δίδαξε αυτή η κατάσταση;
  • Τι μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;
Στην πρώτη περίπτωση,

βάζω τον εαυτό μου σε μια κατάσταση αδύναμου θύματος που είμαι έρμαιο των καταστάσεων, άτυχη και δε μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό γιατί φταίνε οι άλλοι.

Στη δεύτερη προοπτική,

αποδέχομαι την κατάσταση όπως είναι, αναλαμβάνω την ευθύνη μου να γίνω καλύτερα, επεξεργάζομαι το συναίσθημά μου και παίρνω ανατροφοδότηση από τον εαυτό μου για να συνεχίσω.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο γυρνάω την κατάσταση υπέρ μου!

Σπάω το δυσλειτουργικό μοτίβο και θεραπεύω τον εαυτό μου αλλά ανακαλύπτω και χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό μου και τις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους.

Αυτό τον τρόπο μπορώ να τον ακολουθήσω για οποιοδήποτε είδος σχέσης όχι μόνο για τις ερωτικές – συντροφικές. Και ο χρόνος που δίνω στον εαυτό μου δουλεύοντας ουσιαστικά με τον εσωτερικό μου κόσμο είναι πραγματικά εποικοδομητικός.

Σε μια τέτοια περίπτωση, φυσικά και ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός αλλά σίγουρα έχω παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και την απελευθέρωση μου.

___

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως να το κάνεις αυτό, επικοινώνησε μαζί μας εδώ: Επικοινωνία

Βρες μας στο instagram για να μαθαίνεις τα νέα μας!