Μπαίνοντας και επίσημα πια το καλοκαίρι δημιουργεί σε όλους μας μια όμορφη διάθεση για εξορμήσεις και διασκέδαση. Τι γίνεται όμως όταν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, το άγχος και η κούραση, μας προσγειώνουν απότομα στη ρουτίνα που όμως εμείς θέλουμε να αλλάξουμε;

Σίγουρα δε φτάνει να μείνουμε στο θέλω αλλά να πάμε με μικρά σταθερά βήματα στο κάνω. 

Ο στόχος όλων μας θα είναι όταν έρθει ο Σεπτέμβρης να μην πούμε ”Πώς πέρασε το καλοκαίρι; Δε το κατάλαβα. Δεν έκανα τίποτα.” αλλά…  ”Ήταν ένα υπέροχο καλοκαίρι για εμένα”.

Μπορεί άραγε να συνδυαστεί η όρεξη να ζήσουμε ανέμελα αυτό το καλοκαίρι με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που μας κρατούν εγκλωβισμένους στη ρουτίνα;

Αν ναι, τότε πώς;

Τα καλά νέα είναι ότι φυσικά και μπορεί. Τα κακά (αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι) είναι ότι χρειάζεται εμείς να κάνουμε τη δουλειά. Να σχεδιάσουμε δηλαδή το πλάνο δράσης μας και να μην αφήσουμε κανένα εξωτερικό ή εσωτερικό εμπόδιο να μας ”πετάξει εκτός πορείας”.

Το πώς όμως είναι τελείως υποκειμενικό για κάθε έναν από εμάς γιατί εξαρτάται από τα ”πρέπει” και τα ”θέλω” μας τα οποία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είμαι σίγουρη όμως πως όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε τα ”θέλω” του καλοκαιριού μας στο καθημερινό μας πρόγραμμά. Όσο γεμάτο πρόγραμμα κι αν έχουμε. Αρκεί να θέλουμε να το κάνουμε και να πιστέψουμε πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι γεμάτο στιγμές ευτυχίας.

Σαν πρώτο βήμα, αν συμφωνείς και εσύ, θα φτιάξουμε την ευρύτερη εικόνα μας.

Πώς θα έμοιαζε το ιδανικό σου καλοκαίρι; Σκέψου το με κάθε λεπτομέρεια. Κλείσε τα μάτια σου και φτιάξε εικόνες, άκουσε τους ήχους… δημιούργησε τα συναισθήματα. Γαλάζια θάλασσα, ξαπλώστρα, ήλιος, κοκτέιλ ή μήπως βουνό, δέντρα, καλοκαιρινή αύρα, πράσινο που αναζωογονεί;

Τι ακούγεται; Ο ήχος των κυμάτων, το θρόισμα της φυλλωσιάς, δυνατή μουσική; Τι άλλο;

Ποιά είναι τα συναισθήματά σου; Πώς το βιώνεις όλο αυτό; Έχεις μία αίσθηση ευχαρίστησης, χαλάρωσης ή μήπως μία αίσθηση ζωντάνιας και αυτοπεποίθησης;

Πού βρίσκεσαι; Με ποιόν;

Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να δεις, να ακούσεις και να βιώσεις με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα συμβαίνουν. Όταν είσαι έτοιμος/η άνοιξε τα μάτια σου.

Η εμπειρία του οραματισμού θα γίνει πιο ζωντανή και θα έρθει πιο κοντά σε εσένα καταγράφοντας όλα όσα είδες, άκουσες και βίωσες. Μην παραλείψεις αυτό το βήμα! Όσο και αν μπορεί να αντιστέκεσαι να το κάνεις.

Στη συνέχεια παρατήρησε τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να ζήσεις αυτές τις όμορφες στιγμές και να βιώσεις αυτά τα θετικά συναισθήματα. Μπορεί να είναι εξωτερικά εμπόδια πρακτικής φύσεως, μπορεί και εσωτερικά μπλοκαρίσματα, αρνητικά σενάρια ή κάποιος φόβος. Γράψε τα εμπόδια στο χαρτί σου. Τίποτα απ’ ό,τι σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι άχρηστο και λάθος. Απλά γράψε χωρίς να φιλτράρεις.

Πάμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε το πρόγραμμα του ιδανικού καλοκαιριού;

Γράψε για κάθε μέρα της πρώτης εβδομάδας του καλοκαιριού, ένα πράγμα που θα κάνεις και βάλε το στόχο! Σου προτείνω κάθε μέρα να έχεις να κάνεις και κάτι διαφορετικό ώστε να κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον σου.

Αναγνώρισε και γράψε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό εμπόδιο που μπορεί να σε κρατήσει πίσω από το να κάνεις πράξη αυτά που μόλις έγραψες. Δεσμεύσου ότι δε θα το επιτρέψεις και βρες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω συμβεί.

Τελειώνοντας σκέψου γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσένα να ζεις αυτή την καθημερινότητα όλες τις μέρες του καλοκαιριού; Κατάγραψε τις σκέψεις σου.

Συνέχισε την ίδια άσκηση για όλες τις εβδομάδες του καλοκαιριού!!

Το ιδανικό σου καλοκαίρι είναι γεγονός! Μπορείς το φθινόπωρο να αναπολείς αυτές τις μέρες. Μπορείς να συζητάς με τους ανθρώπους σου πόσο όμορφα πέρασες αυτό το καλοκαίρι σχεδιάζοντας το επόμενο. Νιώσε περήφανος/η για τον εαυτό σου που τα κατάφερες χωρίς να σε επηρεάσουν οι συνθήκες. Νιώσε περήφανος/η που υπερπήδησες όλα τα εμπόδια.

Σχεδιάζοντας και ζώντας το ιδανικό σου καλοκαίρι, δε δημιούργησες μόνο αυτό. Υιοθέτησες χωρίς να το αντιληφθείς μία πρακτική που θα σε βοηθήσει από δω και στο εξής σε όλα τα σχέδια σου όλες τις μέρες του χρόνου! Μπράβο σου λοιπόν!

Κάθε μέρα, καλοκαίρι!!!!!

Τι πιο όμορφο στη ζωή από το να δημιουργούμε φωτεινές αναμνήσεις; Ζούμε, για μια ζωή γεμάτη χαρά και ευτυχία. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει πως είμαστε εκτός πορείας και χρειάζεται να αναθεωρήσουμε πράγματα.

Μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα φτάνει να δουλεύουμε καθημερινά με τον εαυτό μας και να δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε πράξεις.

Και να πέσεις, δεν πειράζει! Σήκω γρήγορα και προχώρα!

Για περισσότερη βοήθεια και στήριξη στο να προγραμματίσεις και να ζήσεις ένα καλοκαίρι γεμάτο θετικά συναισθήματα επικοινώνησε μαζί μας εδώ.