Ο χρόνος λειτουργεί πάντα υπέρ σου αρκεί να ξέρεις που βρίσκεσαι μέσα σ’ αυτόν.

Κάποιοι λένε πως ”ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός”, άλλοι πάλι ”ο χρόνος είναι χρήμα”. Για σένα τι είναι ο χρόνος;

Για κάποιους από εμάς είναι ένα εμπόδιο το οποίο το βρίσκουμε μπροστά μας στην πορεία μας για την υλοποίηση και την επίτευξη των στόχων μας. Ποτέ δε μας φτάνει. Ποτέ δεν είναι αρκετός. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται κι εμείς να βάλουμε το χεράκι μας.

Ας υποθέσουμε ότι ο χρόνος δε μας φτάνει να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε.

Η ερώτηση είναι: Ποιά είναι τα πράγματα τα οποία θα θέλαμε να κάνουμε και δε τα κάνουμε λόγω έλλειψης χρόνου;

Πολλές φορές αφήνουμε στην άκρη όλα αυτά τα οποία θεωρούμε σημαντικά για εμάς και στη θέση τους βάζουμε άλλα λιγότερο ”’ελκυστικά” σε εμάς τα οποία απλά τα κάνουμε από συνήθεια και όχι επειδή μας γεμίζουν ή επειδή είναι απαραίτητα και χρήσιμα για να προχωρήσουμε στη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρουμε μία μεγάλη ανάσα αν αφαιρέσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες τελείως από το καθημερινό μας πρόγραμμα.

Αναθεωρώντας την καθημερινότητά μας καλό θα είναι να δούμε τι κάνουμε το οποίο δε μας εκφράζει και να το αντικαταστήσουμε με κάτι το οποίο θα μας γεμίζει περισσότερο. Αν παρόλα αυτά, αυτό που δε μας εκφράζει το κάνουμε επειδή ”πρέπει” ή είναι απαραίτητο μέσα στην καθημερινότητά μας όπως το καθάρισμα του σπιτιού, η αρχειοθέτηση των εγγράφων στο γραφείο, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, η πληρωμή λογαριασμών κλπ, μπορούμε να το αναθέσουμε σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς μας ή ακόμη και να πληρώσουμε κάποιον να το κάνει για εμάς.

Θα εκπλαγούμε με το πόσο χρόνο μπορούμε να απελευθερώσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Ο χρόνος πάει μπροστά και εμείς πίσω.

Ένα άλλο κομμάτι που αγχώνει πολλούς από εμάς είναι ότι ο χρόνος περνάει και εμείς είμαστε στάσιμοι. Δε νιώθουμε να προχωράμε, δε μας αρέσει η ζωή που κάνουμε, κάθε μέρα τα ίδια και καμία ουσία…κανένα νόημα. Το παράδοξο είναι ότι περιμένουμε κάποιον άλλο να έρθει και να μας βγάλει από αυτό. Ένα ταίρι, τους γονείς μας, μια εξωσυζυγική σχέση, μία νέα δουλειά κοκ.

Πώς θα σου φαινόταν όμως αν δε περίμενες από κανέναν τίποτα; Αν μόνος/η σου δημιουργούσες ουσία και έβρισκες το νόημα στη ζωή σου; Πώς θα ήταν η ζωή σου γεμάτη ποικιλία και δράση προς το όνειρό σου;

Αν δε μας αρέσει λοιπόν να μένουμε στη στασιμότητα, μπορούμε να το αλλάξουμε τώρα. Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, σκέψου τι διαφορετικό θα ήθελες να κάνεις μέσα στην επόμενη μισή ώρα;  Δεν είναι ακατόρθωτο και είμαι σίγουρη ότι το μπορείς.

Ηλικία και χρονικό περιθώριο

Τρίτο σημαντικό σημείο που βλέπουμε το χρόνο να μη λειτουργεί υπέρ μας είναι στο θέμα της ηλικίας και των στόχων – ονείρων που έχουμε. Πέρασαν τα χρόνια.., δε γίνεται τώρα στα 30, 40, 50, 60 να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.. και άλλες τέτοιες εκφράσεις κλισέ που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Από που προκύπτει ότι το ταλέντο, η γνώση και η θέληση για κάτι έχουν ηλικία; Ποιός βάζει το όριο για το πότε σταματάμε να έχουμε όνειρα και να κινούμαστε προς αυτά; Πού στηρίζεται ότι η επιτυχία στο μονοπάτι που διαλέξαμε να διαβούμε έχει ηλικιακό όριο; Ποιός ορίζει το πότε θα νιώσει έτοιμος ο καθένας από εμάς να ξεκινήσει να γράφει το ιδανικό του σενάριο ζωής;

Όλα αυτά είναι φανταστικά εμπόδια τα οποία επιστρατεύει το μυαλό μας για να μας κρατήσουν στη ”σιγουριά” και την ”ασφάλεια” που σου δίνει η αδράνεια και η στασιμότητα. Σε αυτή την κατάσταση δε χρειάζεται να καταβάλλουμε καμία προσπάθεια, δε χρειάζεται να πάρουμε κανένα ρίσκο. Την επόμενη φορά που θα προβάλλουμε την ηλικία μας ως το λόγο που μας κρατάει πίσω από την υλοποίηση των σχεδίων μας, ας θυμηθούμε τις δύο προηγούμενες φράσεις και ας το ξανασκεφτούμε. Και γιατί όχι, να κάνουμε επιτέλους το βήμα μπροστά.

Προγραμματισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μας

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συμπληρώσω, πως για να κάνουμε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ μας το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσουμε να βάζουμε προτεραιότητες και να τις μετατρέπουμε σε στόχους.

Στη συνέχεια ένας εβδομαδιαίος προγραμματισμός όπου θα εντάξουμε όλες τις σημαντικές για εμάς ενέργειες μέσα σ’ αυτόν θα μας βοηθήσει να δεσμευτούμε και να έχουμε πιο ξεκάθαρα όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Δε θα τα αφήσουμε απλά να υπάρχουν μέσα στο κεφάλι μας και να πιάνουν χώρο.

Το πρόγραμμά μας το βγάζουμε μόνοι μας και προσπαθούμε να είναι προσαρμοσμένα όλα σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και στο δικό μας ρυθμό. Αν αντιληφθούμε πως αυτό το πρόγραμμα δε δουλεύει για εμάς ή βάλαμε πολλά να κάνουμε και νιώθουμε πιεσμένοι, είναι οκ αυτό. Δε τα παρατάμε, το αναπροσαρμόζουμε έως ότου καταλήξουμε σε κάτι τι οποίο πραγματικά λειτουργεί και μας κάνει πιο εστιασμένους στα ”σημαντικά” μας.

Όλη η ιδέα είναι να πιστέψουμε πως έχουμε χρόνο. 

Κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες και εμπιστευόμενοι το χρόνο και τη ροή, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. 

Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια πάνω στην οργάνωση του χρόνου σας προς την υλοποίηση των στόχων σας, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.