Δημοσιεύθηκε: 30/05/2024Κατηγορίες: ΑυτοβελτίωσηΕτικέτες: ,

Καλλιεργώντας την αυτογνωσία σου θα ξανασυστηθείς με τον εαυτό σου και με τους άλλους!

Για να φέρουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά από αυτά που ξέρουμε και πολλά από αυτά που κάνουμε. 

Για να είσαι εδώ και να με διαβάζεις αυτή τη στιγμή, λογικά δεν είσαι 100% ικανοποιημένη με κάποια από τα αποτελέσματά σου και λογικά κάποια από αυτά τα αποτελέσματα ανήκουν στον τομέα των σχέσεων. Ωστόσο μπορεί να είσαι μια χαρά ευχαριστημένη από τη ζωή σου και απλά να είσαι από τους ανθρώπους που διψούν για ακόμη περισσότερη εξέλιξη. Όπως εγώ!

Σε περίπτωση που είσαι εδώ γιατί δεν είσαι πολύ οκ με τα αποτελέσματα σου στις ερωτικές σχέσεις, έχω να σου πω πολύ ειλικρινά το εξής:

Για να φτάσεις στο σημείο να αλλάξεις τις σχέσεις σου χρειάζεται να αλλάξεις οπωσδήποτε κάποια πράγματα στο τρόπο σκέψης σου, στον τρόπο έκφρασης σου και στον τρόπο συμπεριφοράς σου. Καθώς αν γινόταν να έχεις αυτά που θέλεις παραμένοντας ίδια σε όλα, θα τα είχες ήδη.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αυτό που είσαι και ο μέχρι τώρα τρόπος προσέγγισης σου είναι λάθος. Σημαίνει απλά ότι αυτό που είσαι και ο τρόπος προσέγγισης σου είναι οκ για να σε φτάσει μέχρι εδώ όμως μπορεί να μη σε βοηθάει από εδώ να πας εκεί. Καταλαβαίνεις τη διαφορά;

Σκοπός αυτού του άρθρου λοιπόν είναι να σε βοηθήσει να γνωριστείς καλύτερα με τον εαυτό σου. 

Και θα μου πεις μια χαρά σε ξέρεις. Και θα σου απαντήσω…Νομίζειιιις! 

Κάποια από τα κορίτσια που έχουν κάνει προσωπικές συνεδρίες μαζί μου, το ξέρουν πολύ καλά αυτό. 

Αυτό που θα κάνουμε εδώ μαζί σήμερα είναι να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα πώς λειτουργούμε εμείς οι άνθρωποι. Εσύ συγκεκριμένα! Γιατί ρε παιδί μου κάνεις ό,τι κάνεις;

Πώς μπορείς όμως να το πετύχεις αυτό; Ο τρόπος είναι ένας. Καλλιεργώντας την αυτογνωσία σου. 

Κλισέ ε; Πολύ σημαντικό κλισέ όμως! 

Ακούμε όμως συνέχεια στις μέρες μας τον όρο αυτογνωσία. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι σημαίνει αυτογνωσία.

Αυτογνωσία είναι η αντικειμενική γνώση και κατανόηση των σκέψεων και των συμπεριφορών μας και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας. 

Να γνωρίζεις δηλαδή πώς σκέφτεσαι και πώς συμπεριφέρεσαι κάθε στιγμή και να κατανοείς γιατί σκέφτεσαι αυτό και γιατί συμπεριφέρεσαι έτσι. (Αυτός ο ορισμός είναι ο καλύτερος για εμένα και τον ξεσήκωσα από το βιβλίο ‘Αυτογνωσία’ του Νατζέμυ που στο συστήνω ανεπιφύλακτα).

Φαντάζεστε λοιπόν πόσο απαραίτητο είναι να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας προκειμένου να κάνουμε στον εαυτό μας, στη σχέση μας και στη ζωή μας γενικά τις αλλαγές που θέλουμε αλλά και να φέρουμε ευκολότερα τα αποτελέσματα που επιθυμούμε με επίγνωση.

Και θα μου πεις η αυτογνωσία με βοηθάει στο να γνωρίσω καλύτερα εμένα και να αλλάξω κάποια πράγματα που θέλω σε εμένα πώς θα με βοηθήσει να αλλάξω τις σχέσεις μου; 

Όλα ξεκινούν από εμάς. Όπως σε επηρεάζει εσένα συμπεριφορά του άλλου, έτσι επηρεάζει και τον άλλο η δική σου συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας ζουν στον αυτόματο πιλότο και δεν έχουν καμία επίγνωση του γιατί κάνουν όσα κάνουν ακόμη κι αν ισχυρίζονται το αντίθετο. Τι σημαίνει ‘ζω στον αυτόματο πιλότο’; Δρω παρορμητικά χωρίς καμία σκέψη, χωρίς επίγνωση. Συνήθως απλά αντιδρώ σε αυτά που κάνουν οι άλλοι. Αντιδρώ στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Ποιά είναι η λύση Άλεξ; Η αντικειμενική παρατήρηση του εαυτού σου για αρχή.

Μπορείς όμως να είσαι αντικειμενική με την παρατήρηση του εαυτού σου; 

Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευτείς λίγο σε αυτό. Τις περισσότερες φορές αυτό που συμβαίνει είναι ή να είμαστε πολύ επιεικείς ή να μας κρίνουμε πολύ αυστηρά. Γι’ αυτό πάντα προτείνω οι άνθρωποι να δουλεύουν πάνω στα θέματα τους με έναν άνθρωπο που μπορεί να τους καθοδηγήσει.

Προσπάθησε στο δρόμο σου προς την αυτογνωσία ειδικά στο πολύ σημαντικό κομμάτι της παρατήρησης να μην κρίνεις τον εαυτό σου καθόλου και να μην κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα για το πότε θα έρθει η αλλαγή. 

Όσο εσύ έρχεσαι σε μεγαλύτερη επαφή με εσένα, η αλλαγή συμβαίνει αναπόφευκτα και αβίαστα μόνη της. Χωρίς να κάνεις εσύ κάτι ιδιαίτερο. Απλά συμβαίνει.

Μην προσκολληθείς στην αλλαγή, να είσαι σίγουρη ότι θα έρθει έτσι κι αλλιώς από τη στιγμή που ξεκίνησες δουλειά με τον εαυτό σου.

Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και τις παρατηρούν μέσω της δουλειάς που κάνουν με τον εαυτό και κάποιοι άλλοι δουλεύουν με τον εαυτό χωρίς να αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα τις αλλαγές που γινονται. Μετά όμως από ένα χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών ίσως και λίγο παραπάνω για κάποιους, γίνεται μία ολική αλλαγή στον εαυτό τους και αυτό είναι πολύ ανακουφιστικό για εκείνους και αντιλαμβάνονται ότι τελικά η δουλειά με τον εαυτό απέφερε καρπούς. 

Σε όποια ‘κατηγορία’ κι αν ανήκεις εσύ η αλλαγή θα έρθει όπως και να ‘χει όσο δουλεύεις την αυτογνωσία σου με συνέπεια χωρίς να τα παρατάς.

Δεν είναι εύκολο να παρατηρούμε χωρίς να κρίνουμε, χωρίς να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και χωρίς να μένουμε ανεπηρέαστοι. Επίσης δεν είναι τόσο απλό να επεξεργαζόμαστε και να αναλύουμε τον εαυτό μας με αντικειμενικότητα ειδικά αν τώρα ξεκινάμε αυτό το ταξίδι της αυτογνωσίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Αυτό που δυσκολεύει την αυτογνωσία μας είναι πρώτον ότι ένα κομμάτι του εαυτού μας λέει έτσι και το άλλο γιουβέτσι (ego και ανώτερος εαυτός). Το δεύτερο που δυσκολεύει τη διαδικασία είναι ότι έχουμε μάθει να εστιάζουμε στους άλλου και να προσπαθούμε να αναλύσουμε, να εμρηνεύσουμε και να καταλάβουμε τους άλλους και τις δικές τους συμπεριφορές. Οπότε το να στρέφομαι σε κάθε περίπτωση προς τα μέσα, θέλει πολλή εξάσκηση, υπομονή και επιμονή. Αυτό όμως θα καθορίσει και το αν θες πραγματικά να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς για να φέρεις καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή σου ή αν ήταν μια απόφαση της στιγμής και οι δυσκολίες και τα εμπόδια θα επιτρέψεις να σε τραβήξουν πίσω.

Και αυτά δε σου  τα λέω για να σου κόψω τα φτερά αλλά για να ξέρεις τι αντιστάσεις θα βρείς και τι εμπόδια θα συναντήσεις ώστε να είσαι προετοιμασμένη για να μην τα παρατήσεις.

Πώς λοιπόν μπορείς να αναπτύξεις την αυτογνωσία σου; 

1) Με το να ξεκινήσεις να παρατηρείς τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου.

2) Με την επεξεργασία και την ανάλυση όλων αυτών που προέκυψαν από την παρατήρηση του εαυτού σου μέχρι να καταλήξεις σε ένα βοηθητικό συμπέρασμα.

Μόλις έχεις παρατηρήσει και επεξεργαστεί σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές σου και έχεις κατανοήσει γιατί μέχρι τώρα ο εαυτός σου λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να περάσεις ευκολότερα στη διαδικασία της αλλαγής. 

Πάμε να δούμε λοιπόν μαζί πώς το κάνουμε αυτό. Ξεκινάμε με άσκηση. Η άσκηση αυτή είναι ένα εργαλείο που όσο το χρησιμοποιείς τόσο θα σε βοηθάει. Αν κλείσεις το άρθρο και δεν ξανασχχοληθείς ποτέ με αυτό, η άσκηση θα είναι όσο άχρηστο είναι ένα κατσαβίδι κλεισμένο σε μια εργαλειοθήκη στην αποθήκη του εξοχικού που δεν πατάς ποτέ.

Πάμε στην άσκηση!

Πάρε το ημερολόγιο σου και το στιλό σου. Βρες ένα μέρος που δε θα σε διακόψει κανείς, πάρε το ρόφημα σου άναψε το κεράκι σου και enjoy!

Κάνε 3 στήλες. Ονόμασε τις ΣΚΕΨΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. 

Στην διπλανή σελίδα κάνε άλλες 3 και ονόμασε τις ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΣΚΕΨΗ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Διάλεξε μία σκέψη με την οποία θα ασχοληθείς.

Ποιά είναι η σκέψη;  

Τι συναίσθημα πυροδοτεί;

Πώς συμπεριφέρομαι μετά; 

Συμπλήρωσε τις στήλες σου. 

Στη συνέχεια πήγαινε στη διπλανή σελίδα στις άλλες στήλες. 

Ποιά σκέψη θέλω να κάνω αντί για αυτή;

 Τι συναίσθημα θέλω να έχω;

Πώς θέλω να συμπεριφέρομαι αντί για τον τρόπο που συμπεριφέρομαι τώρα;

Μόλις έχεις τελειώσει με τα παραπάνω ετοιμάσου για τη βαθμολογία.

Βαθμολόγησε τον εαυτό σου. Από το 1 έως το 10 πόσο κοντά είσαι στο επιθυμητό; 

Τι χρειάζεται βελτίωση; Τι δε χρειάζεται βελτίωση; Τι σε εμποδίζει να βελτιωθείς; 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου!

Κάνε αυτή την άσκηση ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

Η προσωπική ανάπτυξη θέλει χρόνο και συνέπεια, επιμονή, ανοιχτό μυαλό και καθόλου ego. Να βλέπεις κάθε εξωτερικό ερέθισμα σαν ευκαιρία για να παρατηρήσεις και να επεξεργαστείς πράγματα μέσα σου.

Και όταν λέω εξωτερικά ερεθίσματα εννοώ μία κουβέντα που θα σου πει κάποιος και θα σε ενοχλήσει ή ένα μήνυμα που θα δεις στο κινητό σου και θα σε αναστατώσει ή ένα πρόσωπο που θα δεις και θα σε αγχώσει. 

Όλα αυτά είναι εξωτερικά ερεθίσματα που κινητοποιούν εσωτερικές διεργασίες (εσωτερική δουλίτσα δηλαδή). Και θα μου πεις: 

“Kαλά ρε Άλεξ θα δω ένα μήνυμα το οποίο θα με αναστατώσει και αντί να αντιδράσω, θα πρέπει να το δουλέψω με τον εαυτό μου;”

Και θα σου πω:

“ΝΑΙ!”.

Είναι δύσκολο. Και το καταλαβαίνω. Είμαι μονόδρομος όμως. Αν σου φαίνεται δύσκολο για αρχή να το κάνεις εκείνη τη στιγμή, κάντο αφού έχει αρχίσει να κοπάζει το συναίσθημά σου. Το ίδιο είναι. Θα πάρεις ανατροφοδότηση για την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο άμεσος για να το πετύχεις αυτό μόνη σου, χωρίς τη βοήθεια ειδικού είναι φυσικά γράφοντας είπα ήδη ή αν δε σου αρέσει το γράψιμο, ηχογράφησε στο κινητό σου τον εαυτό σου να μιλάς. 

Μην προσπαθήσεις να το κάνεις σκεπτόμενη χωρίς να γράφεις ή να ηχογραφείς τις παρατηρήσεις σου, η ροή των σκέψεων είναι τόσο γρήγορη που θα οδηγηθείς στην υπερανάλυση και θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνεις μια παύση και για δύο λεπτάκια, να στοχαστείς και να απαντήσεις την εξής ερώτηση:

Τι συνειδητοποιήσεις έκανες μέχρι στιγμής από αυτά που διάβασες; Γράψ’ το αφιλτράριστα! Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση, η ερώτηση αυτή βοηθάει να συνδέσεις τα εξωτερικά ερεθίσματα με το μέσα σου.

Καλή επιτυχία και όμορφη νέα αρχή στη ζωή σου!

Άλεξ

Συνεχίζεται…….

Για περισσότερα βρες με στο instagram!