Δημοσιεύθηκε: 20/04/2021Κατηγορίες: ΑυτοβελτίωσηΕτικέτες: , , , ,

Σε προηγούμενα άρθρα αναφέρθηκα πολλές φορές στην αγάπη και στο σεβασμό. Είναι συνήθως δύο ανάγκες μας τις οποίες απαιτούμε τις περισσότερες φορές να μας τις καλύψουν οι άλλοι άνθρωποι χωρίς όμως να αναλογιστούμε πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει το πόσο έχουμε δώσει εμείς πρώτα αγάπη και σεβασμό σε εμάς.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να δεχτούμε την αγάπη και το σεβασμό που μας δίνουν ή που προτίθενται να μας δώσουν οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν χρειάζεται να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Αναγνωρίζω τι είναι αγάπη και σεβασμός και μπορώ να τα δεχτώ γιατί τα έχω δώσει εγώ σε εμένα προ πολλού. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη δική μας προσφορά αγάπης και σεβασμού. Για να βγουν από μέσα μας και να απλωθούν στους ανθρώπους γύρω μας είναι σημαντικό να… υπάρχουν μέσα μας.

Είναι η δεξαμενή μας γεμάτη;

Αυτό ως ένα βαθμό εξαρτάται και από το πόσο και το πώς μας αγάπησαν και μας σεβάστηκαν οι δικοί μας όταν ήμασταν παιδιά. Αναλογικά λοιπόν με αυτό, είμαστε σε θέση να εισπράξουμε αλλά και να δώσουμε την ίδια ”ποιότητα” και ”ποσότητα” αγάπης και σεβασμού, όπως μάθαμε τότε. Εκτός και αν… είμαστε πρόθυμοι να το αλλάξουμε εμείς αυτό για εμάς.

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας μπορούν να καλλιεργηθούν με τις πιο απλές και επιφανειακές πράξεις έως και τις πιο σύνθετες και βαθύτερες διεργασίες που γίνονται μέσα μας. Πράξη αγάπης και σεβασμού προς τον εαυτό μας μπορεί να θεωρηθεί μία βόλτα δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στη βεράντα μας, ένα καινούριο τζιν δώρο στον εαυτό μας ή ένα ραντεβού σε ένα spa για χαλάρωση.

Σε γενικότερο πλαίσιο ένας άνθρωπος αγαπάει και σέβεται τον εαυτό του όταν:

  1. Ξεκουράζεται αρκετά.
  2. Κάνει πράγματα που του αρέσουν.
  3. Προσέχει τη διατροφή του.
  4. Φροντίζει για τη σωματική του υγιεινή.
  5. Περιποιείται την εμφάνισή του.
  6. Φροντίζει για την καλή σωματική και ψυχική του υγεία και την ευεξία του.

Εκτός όμως απ’ όλα αυτά τα οποία είναι σχετικά προφανή και τα κάνουμε σχεδόν όλοι οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι υπάρχουν και άλλες πράξεις αγάπης και σεβασμού με μεγαλύτερη επίδραση και πιο εμφανή αποτελέσματα όπως η απομάκρυνση από την τοξικότητα, η διαχείριση της επιρροής των εξωτερικών συνθηκών στην ψυχική μας ισορροπία ή η αποδοχή των ”αρνητικών μας χαρακτηριστικών” κοκ. Σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με εσωτερικές διεργασίες και ίσως χρειαστεί  η παρέμβαση ενός ειδικού επαγγέλματος υποστήριξης.

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας μπορεί εύκολα να κλονιστεί και να στερέψει η δεξαμενή μας όταν ζούμε μέσα σε τοξικές καταστάσεις και περιτριγυριζόμαστε από τοξικούς ανθρώπους ή όταν ξεπερνάμε τα όριά μας  και τις αντοχές μας και αγνοούμε τις ανάγκες μας. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και θα μπορούσε κανείς να τα ονοματίσει ”η συνταγή της αποτυχίας μας’‘.

Γιατί ένας άνθρωπος που αγαπά και σέβεται τον εαυτό του να τον βάλει να περάσει τέτοιες ”δοκιμασίες”; Γιατί να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ζει μέσα στην τοξικότητα και να την υπομένει είτε κοιτώντας παθητικά είτε οδηγώντας τον σε συμπεριφορές που είναι εκτός εμβέλειας των προσωπικών του ορίων και των αξιών του;

Ίσως δυσκολεύεσαι να απεγκλωβιστείς γιατί έχεις γίνει και εσύ πια μέρος του προβλήματος. Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσεις την κατάσταση. Αξιολόγησέ την. Αντιπροσωπεύουν τέτοιου είδους άνθρωποι και καταστάσεις άτομα σαν και εσένα; Πώς μπορείς μένοντας και υπομένοντας μια τέτοια κατάσταση να γεμίσεις τη δεξαμενή της αγάπης σου και του σεβασμού προς τον εαυτό σου έτσι ώστε να τα δώσεις στα παιδιά σου, στους συναδέλφους σου, στην κοινωνία ολόκληρη;

Αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου όταν δεν τον αφήνω να βουλιάζει στην ανία. Όταν με προκαλώ να κάνω πράγματα τα οποία μου εξάπτουν το ενδιαφέρον και μου δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Ψάχνω πάντα να βρω να κάνω κάτι που θα με ευχαριστήσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες μου και δεν επιτρέπω στη νωχελικότητα και την αναβλητικότητα να κυριαρχούν στη ζωή μου.

Προσέχω επίσης τον αυτοδιάλογό μου ο οποίος έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής μου αλλά και στη δημιουργία της πραγματικότητάς μου καθότι καθορίζει τις σκέψεις μου. Μιλάω δηλαδή με όμορφα, ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά λόγια για εμένα σε εμένα μα και στον περίγυρό μου. Σταματάω επιτόπου το αυτοσαμποτάρισμα και δεσμεύομαι να δείχνω αγάπη και σεβασμό στον εαυτό μου μέσω του αυτοδιαλόγου μου.

Τελευταίο και σημαντικότερο κομμάτι για να γεμίσουμε τη δεξαμενή μας με αγάπη και σεβασμό προς εμάς είναι η αναγνώριση όλων των καλών χαρακτηριστικών μας και το αγκάλιασμα των αδυναμιών μας. Τονίζω και επιδεικνύω τις ομορφιές μου, αποδέχομαι και αγαπώ τα ”άσχημά” μου. Μόνο η αγάπη και το αγκάλιασμα θα μου δώσει τη δυνατότητα να τα βελτιώσω ή ακόμη και να τα αλλάξω τελείως.

Ξεκίνα τώρα κιόλας να σέβεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου ακολουθώντας όλα τα παραπάνω και η ζωή σου θα μοιάζει σα να βγήκε από παραμύθι που έχεις δημιουργήσει μόνος/η σου!

Αν θέλεις να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και στη συνέχεια να τον αγαπήσεις με όλη σου τη δύναμη και να σεβαστείς τις ανάγκες σου επικοινώνησε μαζί μας εδώ.