Δημοσιεύθηκε: 13/06/2024Κατηγορίες: Αυτοβελτίωση, Πρακτικές ΑυτοβελτίωσηςΕτικέτες:

Αφού ξέρω τι κάνω λάθος γιατί δε μπορώ να το αλλάξω; 

Η απάντηση είναι γιατί το πας ανάποδα.

“Μπα! Τι μας λες Άλεξ! Και πώς να το πάω κανονικά δηλαδή”.

Θα στο εξηγήσω πολύ απλά. Δε μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά γιατί η συμπεριφορά είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Πιο πριν είναι το συναίσθημα. Και ακόμα πιο πριν η σκέψη που “γεννάει” το συναίσθημα.

Οι σκέψεις σου λοιπόν δημιουργούν συναισθήματα τα οποία κατευθύνουν τη συμπεριφορά σου. 

Άρα σκέψη, συναίσθημα και συμπεριφορά συνδέονται άμεσα καθώς το ένα επηρεάζεται αναπόφευκτα από το άλλο. 

Η δυσκολία προκύπτει όταν δεν έχουμε επίγνωση αυτής της διαδικασίας και της επιρροής που ασκεί το ένα στο άλλο. Όταν δηλαδή συμβαίνει όλο αυτό κάτω από τη μύτη μας χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι τίποτα. 

Για να αλλάξεις λοιπόν τη συμπεριφορά σου, πρέπει να πας στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας και να αλλάξεις τη σκέψη σου. 

Ποιά σκέψη σε έκανε να κλαις επειδή ο τύπος σε άφησε στο διαβάστηκε; 

Η σκέψη ότι όλα τελείωσαν για εσένα; Η σκέψη ότι δε αξίζεις; Η σκέψη ότι θα βρει άλλη και δεν μπορείς να το δεχτείς; Η σκέψη ότι θα μείνεις μόνη; 

Σε εξυπηρετεί να σκέφτεσαι έτσι; ΟΧΙ. Τι θα επιλέξεις να σκεφτείς  την επόμενη φορά:

“Δικό του πρόβλημα αν με άφησε στο διαβάστηκε κι αν όλα τελειώσουν κάτι καλύτερο θα έρθει’’. Ή ‘’Αν βάζει τέλος στην ιστορία μας με το να με αφήσει μόνο στο διαβάστηκε, δε μου αξίζει”.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την παραπάνω άσκηση ώστε να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου εδώ 

Δίνουμε μια διαφορετική ερμηνεία στην κατάσταση η οποία είναι πιο λειτουργική και μας εξυπηρετεί περισσότερο. Αναπλαισιώνουμε την εμπειρία.

Με το να έχεις επίγνωση όλων των παραπάνω, καλλιεργείς τον αυτοέλεγχό σου γιατί γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα σου και την ερμηνεία που δίνεις σε ό,τι συμβαίνει έξω από εσένα. Οπότε όταν έχεις επίγνωση όλων αυτών έχεις και περισσότερες επιλογές, σε αντίθεση με το να συμβαίνουν όλα αυτά αυτόματα χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Αυτό όμως θέλει συνεχή δουλειά και εξάσκηση. Σίγουρα στα αρχικά στάδια θα υπάρξουν πισωγυρίσματα είναι οκ αυτό. Ξαναπιάστο από την αρχή και μην τα παρατήσεις σε καμία περίπτωση.

Το ego σου, επειδή φοβάται θα έρθει να σου πει ένα κάρο αηδίες για να σε γυρίσει σε προηγούμενες συμπεριφορές. Τι είναι όμως το ego δε θα το δούμε αναλυτικά τώρα θα δούμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα που θα πούμε λίγα πραγματάκια για το παρελθόν και πώς επηρεάζει το τώρα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Η σκέψη σου λοιπόν δημιουργεί το συναίσθημα σου και το συναίσθημά σου κατευθύνει τη συμπεριφορά σου. 

(Πχ Σκέφτομαι τις όμορφες στιγμές των διακοπών (σκέψη), νοσταλγώ εκείνες τις μέρες (αίσθημα-συναίσθημα), κλείνω εισιτήρια για ένα διήμερο την επόμενη εβδομάδα(συμπεριφορά).

Και όταν τα συναισθήματα είναι θετικά τότε όλα είναι εντάξει, όταν όμως είναι αρνητικά ξεκινούν τα συμπεριφορικά προβλήματα. 

Ας δούμε όμως λίγα πραγματάκια ακόμη.

Τα αρνητικά συναισθήματα διαστρεβλώνουν την αντίληψη σου, θολώνουν τη διαύγειά σου και διαλύουν τις σχέσεις σου όταν δε βρίσκονται κάτω από τον πλήρη έλεγχο σου και την πλήρη αποδοχή σου γιατί σε οδηγούν σε παρορμητικές συμπεριφορές προκειμένου να τα ξεφορτωθείς ώστε να πάψουν να σε ταλαιπωρούν.

Για κάποια από αυτά τα συναισθήματα όπως ο θυμός και η απόρριψη, θα μιλήσουμε συγκεκριμένα και περισσότερο σε επόμενες συναντήσεις μας.

Ας δούμε όμως τώρα λίγα γενικά πραγματάκια για να μπούμε στο νόημα.

Ποιά είναι η αιτία που διαστρεβλώνεται η αντίληψή μας και χάνουμε τον αυτοέλεγχο μας όταν εμφανίζονται τα αρνητικά συναισθήματα; 

Μα φυσικά η μετάθεση ευθύνης του δικού σου συναισθήματος σε κάποιον άλλο άνθρωπο ή σε μία κατάσταση. Είναι σαν να χάνεις επαφή με τον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο γιατί η προσοχή σου πάει στον άλλο άνθρωπο και στη συμπεριφορά του. Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν την επιθυμητή συμπεριφορά. Φαντάζεσαι καθένας από αυτούς να επηρεάζει συνέχεια το ευ ζην σου;

Είναι δύσκολο να πούμε:

“Eίναι δικό μου προσωπικό θέμα ο θυμός μου για τον πρώην μου και δε σχετίζεται με εκείνον”. 

Αλλά η αποδοχή του συναισθήματος σου και  η αντιμετώπιση του σα δικό σου και μόνο δικό σου είναι μονόδρομος για να το επεξεργαστείς σωστά και να ξεκινήσει να έχει μικρότερη ένταση και λιγότερη διάρκεια.

Επιλέγεις να διατηρείς το θυμό σου για τον πρώην σου επειδή κάπου σε εξυπηρετεί. Ακούγεται οξύμωρο. Το καταλαβαίνω. Αλλά έτσι είναι. 

Άκου ένα παράδειγμα και θα καταλάβεις. Ο θυμός λοιπόν που κρατάς για τον πρώην σου μπορεί να σε εξυπηρετεί στο να είσαι σε εγρήγορση να δεις τα σημάδια ώστε να μην πληγωθείς από επόμενη σχέση.

Όμως από τη στιγμή που μεταθέτεις το συναίσθημά σου κάπου αλλού, χάνεις αυτομάτως τον έλεγχο του και ελαχιστοποιείς τη δύναμη σου να ελέγξεις αυτά που συμβαίνουν και να δεις ποιο δικό σου κομμάτι χρειάζεται να δουλέψεις για να εξελιχθείς.

Πχ Στο παράδειγμα με τον πρώην αντί να διατηρήσεις το θυμό σου για να προστατευτείς είναι πιο εξελιγκτικό να καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη σου στους άντρες ξανά και να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να πέσεις στα πατώματα για κανέναν. Βλέπεις πόση διαφορά στη δυναμική έχει η μία προσέγγιση σε σχέση με την άλλη;

Άλλο παράδειγμα:

Ο πρώην μου φταίει που χωρίσαμε γιατί μιλούσε με 5 ακόμα και με θύμωσε αυτό. 

Ναι οκ! Χοντρό δε λέω. Επιλέγεις όμως να νιώθεις θυμό. Θα μπορούσες πχ να νιώθεις κατανόηση και συμπόνια για εκείνον γιατί με αυτόν τον τρόπο κάλυπτε κάποιες δικές του ανασφάλειες και να προχωρήσεις παρακάτω. Άρα το θυμό τον επιλέγεις. Και τον επιλέγεις γιατί κάτι θέλει να σου πει. Δεν τον επιλέγεις τυχαία. 

Αν όμως φταίει ο πρώην που είσαι θυμωμένη, πρέπει αυτός να κάνει κάτι για το δικό σου συναίσθημα κι αν δεν κάνει κάτι είσαι καταδικασμένη να ζήσεις με αυτό το θυμό που θα σε κρατάει δέσμια σε αυτή την παρελθοντική εμπειρία. Όλο λάθος και καθόλου εξελικτικό για εσένα.

Άλλο παράδειγμα:

Εσύ φταις που φέρθηκα έτσι γιατί με στεναχώρησες.

 Άρα ο έλεγχος πάει στον άλλο, αν δε σταματήσει ο άλλος να κάνει αυτό που κάνει, εσύ θα είσαι πάντα το στεναχωρημένο “θύμα” του και θα συμπεριφέρεσαι με τρόπους που δε σου αρέσουν.

Άλλο παράδειγμα: 

Ο γάμος φταίει για την βαρεμάρα στη σχέση και για τους καβγάδες. 

Άρα όλα είναι μάταια από τη στιγμή που είσαι μέσα σε ένα γάμο. Για να μη βαριέσαι πρέπει ο γάμος να τελειώσει. Πολύ άκαμπτο όλο αυτό χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης και ματαίωση γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να μη θες ο γάμος σου ένα τελειώσει.

Άλλο παράδειγμα:

Φταίει η κρίση και οι κοινωνικές συνθήκες που εγώ παίρνω 600 ευρώ. 

Άρα αν δε σταματήσει η κρίση εσένα η ποιότητα της ζωής σου δε θα αλλάξει ποτέ. Είσαι θύμα της κρίσης χωρίς καμία δύναμη. 

Αναρωτιέμαι όμως πόσοι άνθρωποι άνθισαν οικονομικά μέσα στη κρίση. Μα αυτό είναι θέμα τύχης Άλεξ. Όχι απλά το πήραν απόφαση και το έκαναν.

Αυτό λοιπόν είναι η μετάθεση ευθύνης. Από τα σημαντικότερα κομμάτια της προσωπικής ανάπτυξης!

Δεν υπάρχει προσωπική ανάπτυξη όταν το αν θα νιώσω εγώ καλά εξαρτάται από κάποιον άλλο ή από κάτι άλλο. 

Στα πρώτα παραδείγματα η ευθύνη πάει σε έναν άλλο άνθρωπο (πρώην) και στα τελευταία παραδείγματα πάει σε μία κατάσταση (γάμος, κρίση οικονομική κλπ). 

Αν όμως φταίει ο άλλος άνθρωπος ή η κατάσταση, που εσύ είσαι εξοργισμένη, στεναχωρημένη, πιεσμένη κλπ (συναίσθημα) αυτό σε οδηγεί αυτόματα σε μία θέση αδυναμίας όπου δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να αλλάξεις όλο αυτό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εξαπολύεις παράπονα ή κατηγορίες δεξιά και αριστερά ή να περιμένεις και να παρακαλάς να αλλάξει κάτι από την άλλη πλευρά και να περιμένεις ένα θαύμα για να αλλάξει το δικό σου συναίσθημα (συμπεριφορά, στάση). ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ. ΞΕΧΝΑ ΤΟ. ΌΛΟ ΛΑΘΟΣ.

Κανένας και τίποτα δε μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο συναίσθημα αν δεν το επιτρέψεις. 

Οι σκέψεις που κάνεις για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ που δίνεις στα γεγονότα πυροδοτούν συναισθήματα και αυτά είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Αν τα δημιουργείς όμως όλα αυτά εσύ τότε μπορείς και να μην τα δημιουργείς. 

Πόση δύναμη σου δίνει αυτό ρε φίλε! 

Και θα σου αποδείξω ότι αυτό είναι η μόνη αλήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε ένα γάμο και δεν καβγαδίζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα στην κρίση αναπτύχθηκαν. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να μην στεναχωρηθούν από τα λόγια άλλων, υπάρχουν άνθρωποι που σκασίλα τους για τον πρώην και έχουν ήδη μπει σε νέα σχέση και περνούν μια χαρά. 

Άρα αν υπάρχει κάποιος που το έκανε αυτό, μπορείς να το κάνεις κι εσύ. 

Όχι δεν τους βοήθησε η τύχη. Οι επιλογές τους τους βοήθησαν. 

Και θα σου μιλήσω ένα λεπτάκι για εμένα. Μέσα στον κορονοιο που δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή περίοδος για κάποιους ανθρώπους εγώ βελτίωσα τη σχέση μου, έκανα την περισσότερη δουλειά με τον εαυτό του και ανέπτυξα και την επιχείρηση μου. Ναι μέσα στον κορονοιο που όλα ήταν αβέβαια. 

Γιατί είμαι πιο έξυπνη από εσένα; Όχι βέβαια! Γιατί προσαρμόστηκα πιο γρήγορα. Γιατί επέλεξα να κλείσω την τηλεόραση και να ανοίξω τον υπολογιστή να γραφτώ σε προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας κλπ. Είχα δύο παιδιά και ένα επίδομα των 350 ευρώ και μία διατροφή των 200 ευρώ. Όχι δεν είχα λεφτά. Ούτε χρόνο είχα. Βρήκα και από τα δύο όμως. Δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες. Θα μπορούσα να είχα βρει ένα κάρο δικαιολογίες και να είχα στραπατσαριστεί σε ένα κάρο εμπόδια. Έφτασε και ο χρόνος μου και τα λεφτά μου. Και δε μας έλλειψε και τίποτα. Ξεπερνούσα ένα ένα τα εμπόδια και ακόμη αυτό κάνω. 

“Η ζωή είναι δύσκολη” όπως λέει και Σκοτ Πεκ στην αρχή του βιβλίου του Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος.

Εμπόδια πάντα θα υπάρχουν για να σου δείχνουν το δρόμο όχι για να σου κλείνουν το δρόμο. Αν μπόρεσα εγώ, μπορείς κι εσύ. Αν μπόρεσε εκείνη, μπορείς κι εσύ. Αυτό για να καταλάβεις ότι δεν έχω έρθει να στο παίξω έξυπνη και ξεχωριστή. Έχω φάει τις σφαλιάρες μου για να αλλάξω τις επιλογές μου. Και τα κατάφερα! 

Υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ενοχές παίρνοντας για εσένα χρόνο και διαθέτοντας για εσένα χρήματα ενώ “τρέχουν” τόσα άλλα σημαντικότερα πράγματα. Αυτό που χρειάζεται όμως να γνωρίζεις είναι ότι για να τα “τρέξεις” αποτελεσματικότερα όλα αυτά που θεωρείς σημαντικά η δουλειά με τον εαυτό σου είναι απαραίτητη. Πάρε τις ενοχές σου από το χέρι και προχώρα.

Υπάρχει περίπτωση το ego σου να σου πει πως αυτά είναι βλακείες και πως δεν αλλάζεις έτσι αφού ο άλλος φταίει και μπλα μπλα μπλα.

Ξέρεις όμως ότι η παλιά νοοτροπία σου μέχρι τώρα δε σου έφερε τα αποτελέσματα που ήθελες ούτε θα στα φέρει στο υπογράφω οπότε σε προκαλώ να δοκιμάσεις ό,τι νέο μαθαίνεις εδώ.

Επίσης μη μοιραστείς με κανέναν όλα αυτά αν νιώθεις ότι θα σε κάνει να αμφιβάλλεις και θα σε τραβήξει πίσω από την προσωπική σου ανάπτυξη. Ο κάθε άνθρωπος είναι έτοιμος γι’ αυτό στο δικό του χρόνο.

Άλεξ

Για περισσότερα βρες με στο instagram!