Το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει ποτέ στον εαυτό μας είναι το ”Δε μπορώ να βρω δουλειά. Έχω ψάξει παντού”. Το… παντού του καθενός βέβαια είναι σχετικό. Ακούγεται λίγο περίεργο να μην υπάρχει καμία κενή θέση εργασίας σ’ όλο τον πλανήτη γη για εμάς. Λες και ο Θεός (Βούδας, σύμπαν ή σε όποια άλλη ανώτερη δύναμη πιστεύει ο καθένας) έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί μας και μας έχει αφήσει στο περιθώριο.
Τι είναι όμως αυτό που πάει στραβά και είμαστε τόσο καιρό άνεργοι;
- Τις περισσότερες φορές δε ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Κι αν δε ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις τότε πώς θα ξέρεις πού να ψάξεις; Η εστίασή μας φεύγει, χάνεται, μπερδευόμαστε και καταλήγουμε στο πιο εύκολο συμπέρασμα ”Δεν υπάρχουν δουλειές εκεί έξω”. Οπότε πριν καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα ας σιγουρευτούμε πως είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σ’ αυτό που ψάχνουμε.
- Τα παρατάμε από την αρχή της προσπάθειας αναζήτησης εργασίας. Κάνουμε δύο τηλέφωνα σε δύο φίλους μας και ένα σε μια αγγελία που βρήκαμε και αυτό ήταν όλο. Στη συνέχεια απογοητευόμαστε και καταλήγουμε ξανά στο ίδιο συμπέρασμα. Ποιά απάντηση όμως θα σου έδινε ο τρίτος, ο τέταρτος ή ο πέμπτος άνθρωπος που θα επικοινωνούσες και θα ζητούσες δουλειά; Αυτό δε μπορείς να το γνωρίζεις αν σταματήσεις νωρίς την προσπάθεια.
- Δεν εκμεταλλευόμαστε όλους τους πόρους που διαθέτουμε. Τι εννοώ με αυτό; Πολλές φορές αν όχι όλες, θα αρκεστούμε είτε στο να στείλουμε το βιογραφικό μας σε μία δύο εταιρείες ή επιχειρήσεις που μας ενδιαφέρουν είτε θα ψάξουμε στις αγγελίες της εφημερίδας της περιοχής μας άντε και θα πάρουμε τηλέφωνο και ένα φίλο να του πούμε ότι ψάχνουμε δουλειά (πρωτότυπο όταν ψάχνει δουλειά το μισό σύμπαν) και αυτό ήταν όλο. Ας σκεφτούμε όμως σοβαρά πόσους περισσότερους πόρους διαθέτουμε που δεν αξιοποιούμε καθόλου; (Να ψάξουμε αγγελίες στο ίντερνετ, να βάλουμε αγγελία εμείς γι’ αυτό που ψάχνουμε, να κάνουμε ένα προφίλ στο linkedin, να πάμε πόρτα πόρτα στις επιχειρήσεις που μας ενδιαφέρουν και να ρωτήσουμε ή να δώσουμε το βιογραφικό μας κοκ).
- Δε θέλουμε στην πραγματικότητα να βρούμε δουλειά. Αυτό το κομμάτι είναι λίγο πιο ”βαθύ”, έχει δηλαδή τις ρίζες του στο εσωτερικό μας και δεν είναι επιφανειακό. Τις περισσότερες φορές επειδή η δουλειά γίνεται ασυνείδητα, το ανακαλύπτουμε και το συνειδητοποιούμε δουλεύοντας με κάποιον ειδικό προσωπικής ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ανεργία μας, μας έχει ”βολέψει” αρκετά είτε γιατί δε θέλουμε να κουραζόμαστε, είτε γιατί βαριόμαστε τη δουλειά που έχουμε επιλέξει, με αποτέλεσμα το μυαλό μας να αραδιάζει ένα κάρο δικαιολογίες προκειμένου να καθίσουμε ”στα αυγά μας”. Πόσο όμως αυτή η στάση ζωής αντιστοιχεί πραγματικά στη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε;
- Είμαστε επηρεασμένοι από αυτά που διαβάζουμε και ακούμε. Πώς μπορούμε να έχουμε όρεξη να βγούμε στην αγορά εργασίας όταν το κεφάλι μας βομβαρδίζεται καθημερινά από ειδησεογραφικές πηγές και ανθρώπους που μιλούν μόνο για ανεργία και ανέχεια; Σε καμία περίπτωση δε λέω ότι οι ειδήσεις ή τα ποσοστά ανεργίας είναι ψευδή όμως υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά διαπρέπουν αυτήν την εποχή. Αν για παράδειγμα το 20% των ανθρώπων ζει στην ανεργία, υπάρχει και το 80% των ανθρώπων που έχουν εργασία. Γιατί στερείς στον εαυτό σου να είσαι ένας/μία από αυτούς; Περιόρισε λοιπόν τέτοιου είδους περισπασμούς και κάνε focus σε αυτό που θέλεις εσύ. Μην αφήνεις τίποτα να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά σου.
- Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεβολευτούμε για να βρούμε δουλειά. Πολλοί άνθρωποι έχουμε μικρής εμβέλειας ”ψαχτήρι” που ψάχνει για δουλειά μόνο γύρω από το σπίτι μας ή στο διπλανό τετράγωνο. Τι μπορεί να μας περιμένει όμως εκεί έξω αν διευρύνουμε περισσότερο αυτά τα όρια; Δε θα το μάθουμε ποτέ αν δεν πάρουμε το ρίσκο να φύγουμε από το χωριό μας, να αλλάξουμε περιοχή, να αλλάξουμε πόλη ή ακόμα και χώρα. Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το ξεβόλεμα εξαρτάται από τις προθέσεις του καθενός μας ξεχωριστά.
- Δε παίρνουμε στα σοβαρά την ευκαιρία πρόσληψης που μας δίνεται. Δε κάνουμε καμία προετοιμασία γι’ αυτό. Δεν επιμελούμαστε καν την εμφάνισή μας ώστε να αρμόζει στο πλαίσιο το οποίο κινούμαστε. Δεν ρυθμίζουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση ώστε να ταιριάζει με την περίσταση και να τους ”πείσουμε” αφού πρώτα έχουμε πείσει τον ίδιο μας τον εαυτό για το ότι είμαστε αυτό που ψάχνουν για την θέση την οποία διεκδικούμε. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι εκεί στηρίζεται το μέλλον μας και ας κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται.
- Δε ψάχνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που νομίζουμε ότι θα βρούμε πιο εύκολα. Αυτό συνδέεται κατά έναν τρόπο και με το πιο πάνω κομμάτι. Πώς δηλαδή θα έχω κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση να πείσω τον άλλον να μου δώσει τη θέση αν αυτό που έχω επιλέξει δε μου αρέσει αλλά είδα φως και μπήκα; Πώς θα έχω τη ζωντάνια να πάω στη δουλειά μου αν πρόκειται απλά να συμβιβαστώ με ένα ωράριο και σε ένα πόστο ή θέση που δεν με εμπνέει; Πώς θα καταφέρω να είμαι αποδοτικός/ή υπό αυτές τις συνθήκες;
Γνωρίζοντας τώρα όλα αυτά κάνε το βήμα και μπες πιο ενεργά και συνειδητοποιημένα στη αγορά εργασίας. Η δυναμική σου θα δείξει και την πορεία σου στο επάγγελμα που θα διαλέξεις να εκπροσωπήσεις.
Μην τα παρατήσεις αν δε βρεις αυτό που στ’ αλήθεια έχεις επιλέξει. Όλα υπάρχουν σε αφθονία εκεί έξω αρκεί να ψάξεις και να τα βρεις.
Αν νομίζεις πως χρειάζεσαι περισσότερη στήριξη σε αυτή σου την προσπάθεια, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.