Οι τσακωμοί και οι διαφωνίες λένε κάποιοι πως είναι το “αλατοπίπερο της σχέσης”.
Είναι αλήθεια ότι και συμφωνώ αλλά και διαφωνώ. Σίγουρα μια διαφωνία μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητική και να περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση μας και για τη βελτίωση της ποιότητας της.
Τις περισσότερες φορές όμως τα ζευγάρια δεν το βλέπουν έτσι. Ξεπροβάλλει έντονα το εγωιστικό κομμάτι του εαυτού, το οποίο δε θέλει σε καμία περίπτωση να ακούσει και να πάρει ανατροφοδότηση και από τον άλλο.
Αυτό που θέλει, μεταξύ μας τώρα, είναι όχι μόνο να τα “χώσει” αλλά και να κάνει τον άλλο να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη γι αυτό που έκανε, που στην τελική δεν κατάλαβε τι ακριβώς ήταν.
Γιατί δεν κατάλαβε;
Γιατί η ένταση, οι μπηχτές και τα παράπονα βγάζουν στον άλλο άμυνα και όχι αφουγκραστικότητα;
Εν τω μεταξύ, γνωρίζω πολύ καλά πως κι εσύ που ξεκίνησες τον καβγά και τη γεμάτη ένταση διαφωνία, δεν είσαι οκ μετά, ούτε με τον εαυτό σου, ούτε και με την απάντηση που πήρες από τον άλλο.
Πάμε να το κάνουμε από την αρχή λοιπόν;
Παρακάτω θα σου δώσω 5 βήματα για να τσακώνεσαι παραγωγικά και να ακούγεσαι.
Αρχικά, πήγαινε μόνη/ος σου σε ένα μέρος που να σε εμπνέει και να σε ηρεμεί εντός ή εκτός σπιτιού. Έχε μαζί σου το αγαπημένο σου notebook και ένα μολύβι. Μηδένισε όσο γίνεται τους περισπασμούς (π.χ. κινητό).
- Σκέψου και γράψε στο notebook σου τι ακριβώς ήταν αυτό που σε ενόχλησε. Πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Για παράδειγμα, “Η συμπεριφορά του” δεν είναι συγκεκριμένη απάντηση. Αντί αυτού, το “Όταν μου γύρισε την πλάτη και μιλούσε με τον φίλο του” είναι πιο συγκεκριμένο.
- Αναλογίσου αν αυτό ήταν εσκεμμένο ή αν έγινε χωρίς να το θέλει.
- Αν έγινε καταλάθος έχει ελαφρυντικό και χρειάζεται να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σου. Εάν το έκανε εσκεμμένα απάντα στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “Πως μπορεί να έχω παίξει ρόλο εγώ σε αυτό;” Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
- Μόλις κοπάσει το συναίσθημα σου, κάνε εκ νέου την κουβέντα, πατώντας μόνο στα παραπάνω και μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεφύγεις από αυτό.
- Άκουσε!!! Αφού πεις αυτά που έχεις να πεις, κλείσε για λίγο το στόμα και άκουσε τι έχει να πει ο άλλος χωρίς να διακόψεις ΚΑΘΟΛΟΥ.
Κάνοντας όλα τα παραπάνω κι έχοντας περάσει το μήνυμα στο/στη σύντροφό σου, μην περιμένεις από εκείνον/η να σου πει αυτό που θες να ακούσεις τη δεδομένη στιγμή. Να έχεις σιγουριά ότι με αυτό τον τρόπο κάτι έχει αλλάξει. Απλά δώσε χρόνο και περίμενε την επόμενη φορά να παρατηρήσεις μόνος/η σου.
Συνεπώς, όλοι θέλουμε το χρόνο μας για να επεξεργαστούμε κάθε νέα πληροφορία που δεχόμαστε. Άσε στην άκρη για λίγο το “εγώ” που θέλει να γίνονται όλα τώρα και έχε πίστη και υπομονή.
Εάν θέλεις να μάθεις πως να επικοινωνείς εύκολα και αποτελεσματικά με τον/τη σύντροφό σου, κλείσε τη θέση σου στο ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριο για την επικοινωνία στις σχέσεις, που θα γίνει την Κυριακή, 29 Μαΐου στις 20:30, μέσω zoom!
___
Βρες μας στο instagram για να μαθαίνεις τα νέα μας!